Zdravie

Pijete šťavy z ovocia a zeleniny? Na toto si dajte pozor!

ovocné šťavy

Máte pred sebou hektický deň, ale chýba vám energia? Riešením sú 100% šťavy
z ovocia a zeleniny. Dodajú vám silu, aby ste zvládli aj náročnejšie
úlohy, a sú ľahko stráviteľné. Pri ich pití však platia isté pravidlá.

Pitie štiav má mnoho výhod. Prvou
je jednoznačne množstvo vitamínov, ktoré svojmu telu doprajete prostredníctvom
tejto tekutiny. Ďalšou je takmer okamžitý prílev energie vďaka vyššiemu obsahu
cukru. Práve ten je však dôvodom, prečo to s dennou dávkou ovocnej
a zeleninovej šťavy netreba preháňať.

Šťavy aj pre deti

Ovocné šťavy by ste mali piť hlavne
dopoludnia, zeleninové pokojne aj popoludní, oboje však v menších dávkach.
Pohár 100% šťavy je postačujúci ako náhrada jednej z piatich odporúčaných
denných dávok ovocia a zeleniny. Deťom ovocné šťavy rozrieďte vodou
v pomere 1:1, budú tak pre ne jednoduchšie stráviteľné. Ak vám pitie 100%
štiav spôsobuje pálenie záhy, nemusíte sa ich hneď vzdať. Jednoducho si ich
rozrieďte alebo zvoľte čisto zeleninové šťavy.

Ako spoznať kvalitnú šťavu z ovocia a zeleniny?

Nie je šťava ako šťava. Tú naozaj
kvalitnú hľadajte v chladiacich boxoch a u overených, lokálnych
výrobcov. Nezabudnite tiež na čítanie etikiet. Siahnite vždy po šťave
s označením 100% šťava lisovaná za studena. Takýmto spôsobom úpravy sa v
šťave zachová najviac vitamínov. 100% šťavy lisované za studena navyše na
rozdiel od koncentrátov neobsahujú žiadne konzervačné látky ani farbivá či
pridaný cukor.

Lisovaná šťava nie je
koncentrát

Pod označením 100% šťava môžete
v obchodoch nájsť 2 druhy výrobkov: lisované šťavy a šťavy
z koncentrátu. Rozdiel medzi nimi je v spôsobe úpravy tekutiny.
Lisované šťavy sú do nádob plnené po odšťavení a ich trvanlivosť sa
dosahuje šetrnou pasterizáciou (trvá len niekoľko sekúnd).

Koncentrované šťavy sa vyrábajú
zložitejšie. Po odšťavení ovocia a zeleniny sa varením zredukuje množstvo
vody, čím vznikne hustá hmota. Tá sa následne prevezie do továrne, kde sa do
nej vmieša voda. Doplniť sa musia aj vitamíny stratené pri tepelnej úprave
a tiež arómu, cukry a  konzervačné látky. Až potom prichádza na rad klasická
pasterizácia (trvá niekoľko minút pri vysokej teplote) a plnenie do obalov. 

Ktorú šťavu si vybrať?

Na trhu dnes nájdete pestrú
ponuku lisovaných štiav z ovocia, zeleniny alebo ich kombinácií. Záleží na
vašej chuti, či preferujete sladké alebo kyslejšie nápoje. Rozhodne však
odporúčame vyskúšať šťavu z arónie. Po našom sa nazýva aj jarabina čierna
a je považovaná za superplodinu s množstvom pozitívnych účinkov.
Obsahuje bioflavonoidy, teda prírodné antioxidanty, vysoké množstvo vitamínov
C, B a tiež jódu. Navyše sa pestuje u nás, na východnom Slovensku
v rámci ekologického hospodárstva. Predáva sa pod značkou Zamio  a dostupná je ako čistá 100% bio aróniová
šťava
, ako duo arónia
– jablko
alebo trio arónia
– rakytník – jablko
. Objednať si ju môžete na stránke http://zamio.sk/.